19. oktober 2016 ble det skrevet historie i Bjørvika. Mer enn 550 gründere, over 200 investorer, nærmere 140 DNB-medarbeidere og drøyt 200 andre interesserte deltok på DNBs aller første NXT, det nyeste steget i bankens gründersatsing: Idé møter kapital.

Fantastisk NXT-arrangement

Et av selskapene som deltok på arrangementet var gründerselskapet Home Control. Selskapet er tuftet på en strømsparende stikkontakt, utviklet av gründer og elektroingeniør Per Hopsø. Selskapet ble etablert i 2003, men det er først de siste årene ting har skutt fart.

Yngvar Pettersen, Home Control

– Det å utvikle elektrokomponenter og få dem godkjent i Norge tar fryktelig lang tid, forteller Yngvar Pettersen. Han kom inn i Home Control i 2013, da bedriften valgte å satse på en plattform for smarthusteknologi i stedet for enkeltprodukter innen energisparing.

Pettersen bruker begrepet «fantastisk» om DNBs NXT-arrangement.

– DNB har satt seg på kartet når det gjelder innovasjon, og hele arrangementet hadde en god blanding av foredrag og mingling. Flere investorer har lagt merke til oss gjennom NXT, og nå er mitt håp at vi får se mer konkret handling i teknologibransjen og at investorene faktisk satser på oss, sier Pettersen.

Tålmodig kapital

En som gjerne tar langsiktig risiko, er Jan-Erik Hæreid, daglig leder i Alliance Venture, et såkornfond. Han forvalter det han kaller tålmodig kapital.

– Vi investerer i private teknologiselskaper som er i en veldig tidlig fase, så tidlig at de ikke har noen økonomisk historikk å vise til. Da er utfordringen å vurdere de tre p-ene: people, product og potential. Vi må tro på folkene, på ideen og på potensiell avkastning. Én vellykket investering må betale for flere som feiler. I starten fungerer vi mest som rådgivere, støttespillere og gråteputer. Og tidshorisonten på investeringene våre er svært langsiktig, sier Hæreid.

– Vi vurderer mange selskaper, men nåløyet er trangt. Vi investerer typisk i ett av 100 selskaper vi ser på, forteller Hæreid.

Han var med på NXT-arrangementet i oktober, og også han omtaler det som et fantastisk arrangement.

– Det er veldig bra med en slik møteplass for investorer og gründere. Jeg tror vi fikk registrert 10 til 15 selskaper vi ikke hadde i databasen vår fra før. Men om de er verdt å satse på, gjenstår å se!

DNB NXT – IDÈ MØTER KAPITAL

  • DNB NXT er Norges største møteplass for investorer og gründere
  • Møteplassen består av arrangementer i hele Norge og London, pluss et splitter nytt matcheverktøy og et eget community
  • DNB NXT arrangementene er en «conferencival» med kunnskapsdeling, møter, foredrag i verdensklasse, lave skuldre, høy puls og svingende rytmer.
  • Gjennom NXT skal kunnskap og kapital møte idé, slik at flere bedrifter kan lykkes
  • Årets tematikk for DNB NXT er Opportunities
  • I 2016 hadde vi 2500 deltagere på arrangementene rundt i landet – med mange historier om matching mellom deltagerne som ga gode resultater i etterkant.

Foto: Ellen Jarli

Les også