Erna Solberg mener kompetanse og kunnskap vil være avgjørende for at norske bedrifter skal vinne frem i nye næringer og markeder. Onsdag gjestet statsministeren DNBs industrikonferanse.

Solberg la blant annet vekt på behovet for omstilling i norsk næringsliv.

«Vi har alltid omstilt oss. Men som samfunn har vi visst hvordan vi skulle omstille oss de siste 30 årene. Vi har avgitt mennesker, kunnskap og kapital til olje- og gassindustrien. Slik vil det ikke være lenger. Veksten i fremtiden må komme andre steder enn i olje og gass», sa statsministeren i en samtale med konferansier Aslak Sira Myhre.

«Vi har eksportert mange gode ideer, fordi vi har hatt nok med det vi har holdt på med. Så vi har et veldig stort potensial. Men jeg tror ikke vi har tatt inn over oss hvilke endringer som kommer.»

«Men i bunn og grunn er det mye bra i Norge. Og vi er ganske gode til å ta oss sammen», sa Solberg til humring fra salen i Operahuset i Bjørvika.

sbf_8873
SAMTALE. Statsminister Erna Solberg og konferansier Aslak Sira Myhre. Foto: Stig B. Fiksdal

Den nye oljen

Sira Myhre påpekte at mange snakker om den nye oljen, og at alt fra kultur til produksjon av smør har blitt lansert som kandidater. Han spurte hva statsministeren ville gjøre for å løfte frem nye næringer.

«Fordi vi har en økonomisk handlefrihet så har vi flere redskaper enn andre. Da vi kom inn i regjeringskontorene snakket vi om å gjenvinne konkurransekraft og mange så ut i luften. Det var høy aktivitet og mye som skjedde. Nå snakker nesten alle om disse tingene», sier Solberg.

Hun mener klima, digitalisering og kunnskap blir viktige drivere for endring i norsk industri.

«Vi er et høykostland. Det at vi ligger i front på kunnskap og kompetanse er avgjørende for at vi skal vinne frem i de ulike bransjene», sier Solberg.

Rune Bjerke om fremtidens industrileder: Evnen til omstilling blir avgjørende

Hørt på konferansen

Næringslivsledere, bedriftseiere, tillitsvalgte og politikere var samlet under DNB Industrikonferansen. Her følger noe av det som ble sagt fra scenen.

Rune Bjerke, konsernsjef i DNB: «Summen av nysgjerrighet og passion er større enn intelligens. Nysgjerrighet og passion kan skape noen muligheter som er helt vanvittige.»

Inge K. Hansen, styreleder i blant annet Nets og Gjensidige: «Ledelse i dag og fremover dreier seg mer om relasjon og kommunikasjon. Du kan ikke være leder uten å like mennesker.»

Hege Skryseth, leder for Kongsberg Digital: «Digitalisering handler om at man må følge med på det som skjer i markedet. Man må knytte kontakter til de ledende teknologimiljøene og ikke minst vite hva som skjer på universitetene.»

Hans Erik Vatne, leder for teknologi i Hydro: «Vi som er i aluminiumsindustrien er med i verdensmesterskapet hver eneste dag. Skal vi klare oss der så må vi være teknologisk ledende.»

Johan H. Andresen, Ferd-eier: «I en familiebedrift som kontinuerlig må utvikle seg innenfor veldig mange bransjer så er det altfor vanskelig å påstå at man vet hvor vi skal, hvordan vi skal komme dit og hvem vi skal dit sammen med.  Den enkleste løsningen er å ansette noen som har litt bedre forutsetninger for å vite det enn meg.»

sbf_8682_andresen
BEDRIFTSEIER. Johan H. Andresen i Ferd ser etter selvinnsikt når han rekrutterer nye ledere. Foto: Stig B. Fiksdal

Anders Misund, senior partner i EQT: «Vi vil rekruttere rockestjerner. Det betyr ikke at lederne våre skal stå på scenen og få dere til å hoppe ut av stolen. Vi ser etter personer som kan drive endring og transformasjon og få virksomhetene våre til å svinge.»

Ommund Stokka, forbundssekretær i Industri Energi: «Norsk industri har aldri bestått av stearinlysmedarbeidere som har streiket mot innføringen av lyspærer. Norske industriarbeidere er nærmest en forutsetning for den teknologiutviklingen som kommer.»

Sigrun Vågeng, NAV-direktør: «Hvis det er en ting vi som samfunn – og dere som bedriftsledere og tillitsvalgte – bør ta på det største alvor, så er det å sørge for at vi videreutvikler kompetansen. For da kan kompetansen også bli brukt til noe annet enn det man gjør i dag.»

Mer om Industrikonferansen på Twitter under emneknaggen #dnbindustri.

Les også