Høye boligpriser gjorde det vanskelig å komme inn på boligmarkedet alene. Kompisene Anders og Jesper kjøpte sammen for å få råd til leilighet sentralt i Oslo.

Venneparet Anders Gjertsen (27) og Jesper Simonsen (28) hadde kjent hverandre i en årrekke og trivdes godt med å bo i leid kollektiv sammen med to andre venner. Etter hvert meldte imidlertid lysten på egen bolig seg, og kompisene begynte å se på mulighetene for å flytte ut.

Fast jobb, men vanskelig alene

– Vi har faste jobber og grei lønn, men vi så raskt at vi ikke hadde råd til å kjøpe leilighet sentralt i Oslo alene, sier Gjertsen.

Kompisene bestemte seg derfor for å kjøpe sammen for å få råd til billetten inn på boligmarkedet i Oslo.

Mange unge positive til å kjøpe sammen med en venn

Kameratene er ikke alene om å kjøpe eller vurdere å kjøpe sammen med en venn. Seks av ti i aldersgruppen 18-24 år sier at de absolutt eller kanskje kunne tenke seg å kjøpe sammen med en venn for å spare bokostnader, ifølge en ny spørreundersøkelse Respons Analyse har gjort for DNB. I aldersgruppen 25 til 34 år svarer tre av ti det samme.

– Vi hadde ikke nok penger til kjøpe alene, så det ble løsningen for oss, fortsetter Gjertsen.

Å kjøpe sammen kan være en god mulighet for å komme inn på boligmarkedet hvis man ikke har nok egenkapital eller tjener nok alene, mener DNBs finansrådgiver Hanna Folkvord.

– Det kan ofte være enklere å få og betjene lån hvis man er to, og dessuten er kvadratmeterprisen ofte lavere på større leiligheter. Det er ikke uvanlig at man får mer for pengene hvis man kjøper større, sier Folkvord.

ØKONOMISK RISIKO: Når man kjøper sammen med en annen person er man ansvarlig for denne personens gjeld, sier DNBs finansrådgiver Hanna Folkvord. Foto: Stig Fiksdahl

Finansrådgiver: Tenk godt gjennom valget

Å kjøpe med en venn trenger ikke være så forskjellig fra å kjøpe med en romantisk partner, men det er viktig å tenke godt gjennom valget på forhånd.

– Passer dere til å bo sammen? Hvor lenge ønsker dere å eie sammen? Hva skjer hvis den ene parten får seg kjæreste og ønsker å flytte ut tidligere? Har vennen en ryddig økonomi, eller må du bekymre deg for ubetalte regninger?

Det er bare noen av spørsmålene Folkvord mener det er viktig å ha tenkt over før man knytter økonomien sin til en annen person ved å kjøpe bolig sammen.

– Når man kjøper sammen med en venn eller familiemedlem, er det viktig å ha klare avtaler om både kjøp og bruk. I tillegg er det viktig å ha en exit-strategi hvis en person vil selge før den andre, sier Folkvord, og legger til at også «romantiske samboere» burde ha avtalene i orden når de kjøper sammen.

Det er viktig å være klar over at det utgjør en økonomisk risiko å kjøpe bolig sammen, understreker hun.

– Man er faktisk ansvarlig for hverandre gjeld uansett hvordan man deler lånet, ved at man blir realkausjonister for hverandre, sier Folkvord.

Kompisene skrev kontrakt

Den ferske boligeieren Anders Gjertsen forteller at dette er problemstillinger de tenkte nøye gjennom på forhånd.

– Vi har kjent hverandre i over tyve år, samt bodd sammen i kollektiv. Vi hadde nok ikke turt å kjøpe uten at vi kjente hverandre så godt.

Også de juridiske sidene har vennene tenkt på, blant annet ved å skrive kontrakt.

– Vi vet hvordan vi vil ha det hjemme, så vi tror ikke det blir noen overraskelser, men vi har likevel skrevet under på en samboerkontrakt. Vi bestemte oss for å gå inn med like mye hver. Hvis en vil selge før den andre, har vi avtalt at den andre skal få mulighet til å kjøpe til prisantydning. Hvis ikke, selger vi og deler et eventuelt overskudd ved salget, fortsetter Gjertsen.

Ha en plan for hverdagen – og uforutsette hendelser og utgifter

I tillegg er det lurt å tenke over det praktiske, som fellesutgifter og uforutsette hendelser eller utgifter, råder finansrådgiveren.

– Dette har vi løst ved å ha en felles konto hvor vi hver måned setter inn en lik sum. Fra «fellesen» går penger til tv, internett, så det er veldig oversiktlig, sier Gjertsen.

I månedsskiftet januar-februar ble en leilighet på Tøyen deres, og nå i påsken kunne de flytte inn i eget krypinn. Tilbakemeldingene fra andre er god, kan Gjertsen fortelle.

– Mange synes det er en god idé for å komme inn på boligmarkedet.

I den nye spørreundersøkelsen er det imidlertid de yngste som er mest positive til å kjøpe bolig sammen.

– Det kan nok ha noe med at det er særlig de yngste som skal inn på boligmarkedet som rammes mest av de høye prisene og de nye boliglånsforskriftene. Da tenker man mer kreativt, tror Folkvord.

 

Les også