Mange går nå og drømmer om hytte et sted der snø ikke bare er på andres bilder. Kanskje kan din drøm realiseres raskere enn du tror?

Tenk å ha en egen hytte der familien kan samles og barna bygge snøhuler i stedet for å skli rundt på isen!

-Mange som bor i lavlandet i Norge tenker sånn i disse dager, og vi har stor pågang fra kunder som sonderer terrenget i forhold til å kjøpe seg hytte, sier finansrådgiver Jorid Hendricks i DNB på Majorstua i Oslo.

 

Hvor dyr hytte har du råd til å kjøpe?

Hvor dyr hytte du kan kjøpe avhenger selvsagt av hvor mye lån

Finansrådgiver Jorid Hendricks forteller at mange flere har råd til hyttedrømmen nå fordi boligene har steget mye i verdi. – Men det er viktig ikke å ta for høy risiko sier hun.

du har mulighet til å betjene på en forsvarlig måte, sier Hendricks. – Du må også kunne stille sikkerhet i form av egenkapital, så du kan tåle et prisfall på boligen eller hytta.

Den løpende inntekten deres må være høy nok til å betjene lånet, og tåle en renteoppgang. Etter den nye forskriften fra myndighetene skal heller ikke husholdningens totale gjeld overstige fem ganger inntekt, og det kan selvsagt påvirke, påpeker finansrådgiveren.

Tenk over hva familien har råd til. Hytta skal jo være en friplass, ikke gi deg ekstra økonomisk stress.

– Er du usikker på hvor mye dere kan betjene på en komfortabel måte, så anbefaler jeg dere å ta kontakt med en finansrådgiver for å finne ut hva dere kan leve med uten for høy risiko.

Gjør du et godt forarbeid kan hyttedrømmen gå i oppfyllelse uten å bli et økonomisk mareritt, sier Hendricks.

 

Sjekk hvor mye lånet vil koste med vår lånekalkulator

 

 

Boligmarkedet muliggjør drømmen for mange

Stadig flere av våre kunder ønsker å utnytte de verdier som ligger i egne boliger etter nærmere 20 år med prisoppgang i boligmarkedet, sier Jorid Hendricks.

– Spesielt blant foreldregenerasjonen på 40+ år er det mange som sitter på godt nedbetalte boliger og har lav gjeld.

Når verdien på boligen din går opp øker det kapitalen du kan stille som sikkerhet. Det gir muligheter. 

La oss si at dere bor i en enebolig eller et rekkehus som er verdt 6-7 millioner kroner, og at boliglånet er godt nedbetalt. Gjelden er nå er på totalt 1,5 millioner. Da har du en «ledig sikkerhet» i boligverdien på 4-5 millioner. Det kan fungere som egenkapital overfor banken når du søker om mer lån, forklarer finansrådgiveren.

 

Hvordan gå fram rent praktisk for å få lån?

Du søker om lån til hytte på akkurat samme måte som du søker om boliglån, sier Hendricks. – Du må dokumentere at du har sikkerhet (egenkapital), betalingsvilje og betalingsevne.

Har du aldri misligholdt lån eller andre betalingsforpliktelser, samtidig som du har fast inntekt og god sikkerhet så er det normalt ikke noe problem å få lån.

Du må fremskaffe dokumentasjon på løpende inntekt,  sparepenger og boligverdi før du søker lån.

Det første du bør ordne er å få tatt en verdivurdering på boligen din, og finne fram selvangivelsene til deg selv og medlåntaker. I enkelte tilfeller vil banken også be om lønnslipper fra de siste månedene.

– Blir lån innvilget får du et finansieringsbevis på hva du kan få låne, sier hun. Hos oss kan du søke direkte i nettbank, så lenge du kan få scannet og lagt med dokumentasjonen. Deretter ringer vi deg.

 

Bestill verdivurdering på boligen din her!

 

Øke nåværende lån, eller ta opp nytt?

Bor du i en lite belånt bolig i dag, er vårt råd å låne opp mer på boligen, et økt boliglån vil normalt være rimeligere og enklere enn å ta opp et lån nummer to, sier Hendricks. – Spesielt rammelån er veldig populært til et slikt formål.

– Med et rammelån trenger du heller ikke søke om finansieringsbevis, som går ut på dato hver tredje måned. Det kan være praktisk, da vi vet folk i snitt bruker mellom ett og halvannet år å finne en hytte de vil ha.

Et rammelån er rett og slett et lån med sikkerhet i bolig, som du selv bestemmer hva du skal bruke til.

Rammelån fungerer slik at en «låneramme» blir tilgjengeliggjort for deg i nettbank, men du betaler verken renter/avdrag før du bruker av pengene, sier hun.

Et slikt lån kan imidlertid ikke være på høyere enn maks 60 prosent av boligens verdi. Så har du som i eksemplet 1,5 millioner i lån fra tidligere, så kan du maks få 2,1 millioner mer i lån (3,6 mill totalt = 60 %)

 

Mer om lån og rådgiving:

Her kan du lese om ulike type lån

Her kan du booke møte med en rådgiver hvis du vil ta en gjennomgang sammen

 

 

 

Les også