På søndag 4. desember er det folkeavstemming i Italia. Det skal blant annet stemmes over er et forslag fra Statsminister Matteo Renzi som vil endre maktbalansen i det italienske politiske system.

Dagens politiske system har bakgrunn fra 1946 da monarkiet ble avskaffet og Italia to år senere fikk ny grunnlov. Den lovgivende makten utøves her av parlamentets to kammer.

  1. Depurterkammeret (Camera dei Deputati), med 630 folkevalgte medlemmer.
  2. Senatet (Senato della Repubblica), med 315 medlemmer som er valgt fra 20 regioner i forhold til folketall. Seks av disse medlemmene er valgt på livstid.Forslaget innebærer at senatet kun skal ta stilling til større saker som reformer og grunnlovsendringer, og vil dermed i praksis miste mye av sin makt. I forslaget ligger også at depurterkammeret skal ha anledning til å avvise henvendelser fra senatet.

Hvorfor er investorer da så nervøse for dette valget ?

Vinner nei-siden på søndag og Renzi kaster inn håndkleet som statsminister, vil dette således gi nytt politisk kaos i Italia. Den største frykten er nok at det populistiske og det sterkt euroskeptiske partiet, Femstjernersbevegelsen som ledes av komikeren Beppe Grillo, kan få enda bedre fotfeste.

Håp likevel…?

I takt med meningsmålingene som tyder på seier til nei-siden på søndag, spirer det et håp om at Renzi, til tross for nederlag, likevel kan bli sittende som statsminister frem til valget på ny nasjonalforsamling i 2018. Dette håpet baserer seg imidlertid på at hvis en eventuell nei-seier ikke blir for stor, vil Renzi likevel ha tilstrekkelig politisk tillit til å styre landet frem til det neste ordinære valget på ny nasjonalforsamling i 2018. Resultatet fra folkeavstemmingen ventes å komme i løpet av søndag kveld.

Et nei til Renzi sitt forslag på søndag vil dermed sannsynligvis skape uro også i finansmarkedene. Aksjemarkedene vil falle på økt usikkerhet, Euroen vil sannsynligvis svekke seg og kredittspreader vil øke. Dette har vi allerede sett tendens til i markedene i takt med meningsmålinger som viser et lite overtak for nei-siden.

Etter BREXIT i juni, der det britiske folket stemte for å melde seg ut av EU, vil en tilsvarende holdning for Europas fjerde største økonomi dermed øke frykten for at hele det europeiske samarbeidet bryter sammen.

Renzi har vært klar på at denne endringen er helt nødvendig for at han skal få til nødvendige økonomiske reformer for å få fart på økonomien. Dette var et av valgløftene han ble valgt på i 2014, og vil være kjærkomment for et land som har slitt med lav økonomisk vekst siden 1960 tallet, og med en banksektor som ikke fungerer. Han har derfor også sagt klart i fra at han kommer til å gå av hvis han ikke får viljen sin på å endre det politiske styresettet.

Det statsminister Renzi ønsker å oppnå er å gjøre depurterkammeret til den eneste lovgivende instansen, noe som vil gi en sterkere og mer stabil regjering. I lys av at italienerne har hatt hele 63 regjeringer siden andre verdenskrig virker jo denne reformen fornuftig.

Endringene som velgerne skal stilling til går ut på å redusere antall medlemmer i senatet til 100, der 95 skal utnevnes av regionale råd, og de 5 siste skal utnevnes av sittende president.

Av Roy Thore Larsen, Porteføljeansvarlig DNB Wealth Management

Les også