– Kjæledyr blir som familiemedlemmer, og de aller fleste får også ta del i julefeiringen. Men hva ønsker «katten som har alt» seg til jul? DNB Feed-redaksjonen har tatt en prat med rasekattene Nando og Peri-Peri om juleforberedelser, gaveønsker og hva som er viktig for «Pus» i julen.

Nando er mest utadvendt av de to kattene og er også mest snakkesalig. Hun får ståpels og blir entusiastisk når temaet «jul» kommer opp.

Nando og Peri-Peri gleder seg til jul
Nando og Peri-Peri gleder seg til jul

– Vi skal ikke legge skjul på at vi gleder oss til jula. I fjor feiret vi jul i Tromsø hos moren til eieren vår. Hun hadde god mat, store mengder julepynt og masse unger på besøk som vi kunne leke med. Det var action non-stop!

– Ja, men du husker vel at vi også havnet litt i trøbbel på lillejulaften. Etter at juletreet ble pyntet ble fristelsen rett og slett for stor. Vi valgte å klatre i juletreet på natta og det falt dessverre ned, og det var jo ikke så smart, sier en småflau og angrende Peri- Peri.

– Jada, treet falt ned og Gamla ble litt crazy på morgenkvisten. Big deal, men fyttikatta så gøy vi hadde det, minnes Nando.

Julen er en lek
De to søskene er enig i at julepynt i bunn og grunn er en julegave i seg selv for katter. – Utrolig kult at dere mennesker drar inn så mye rare ting inn i husene deres under julefeiringen. Det gir oss masse å holde på med. Personlige favoritter er kuler og girlander som dere henger opp, men vi katter digger alt med glitter, bånd eller knitrende papir, sier Nando mens hun

Nando og Peri-Peri er hunnkatter og de er også søsken. De er sterilisert og tilbringer sine hverdager som innekatter på Tøyen i Oslo. De er snart 2 år gammel, som vil si at de er i begynnelsen av 20-årene i henhold til kattekalkulatorer. Nando og Peri-Peri er såkalte rasekatter og tilhører Hellig Birma-familien. Birma, har sitt opphav i Burma, og legenden som beskriver rasens opphav forteller at kattene hadde en unik posisjon ved de Buddhistiske templene. - Vi er nok litt bortskjemte, og kanskje litt «high maintenance». For eksempel krever vi våtfor hver dag. Tørrfor blir vi fort lei av, sier Nando. Peri-Peri blunker tilbake, som er kattens måte å si at de er enig. - Men akkurat det at vi er rasekatter er ikke så viktig. Alle katter er like mye verd, fastslår Peri-Peri noe snusfornuftig og med en politisk korrekt undertone. Til tross for søskenforholdet har de to kattene svært forskjellig personlighet. Nando er alltid på farten og ute etter action. Hun er ekstrovert og trives med litt kaos i hverdangen. Hun har også en tendens til å havne i trøbbel. Peri-Peri er mer stille og innadvendt. Hun liker ro, kos og late dager på et varmt og lunt sted. Hun er også svært glad i musikk.
Nando og Peri-Peri er hunnkatter og de er også søsken. De er sterilisert og tilbringer sine hverdager som innekatter på Tøyen i Oslo. De er snart 2 år gammel, som vil si at de er i begynnelsen av 20-årene i henhold til kattekalkulatorer.
Nando og Peri-Peri er såkalte rasekatter og tilhører Hellig Birma-familien. Birma, har sitt opphav i Burma, og legenden som beskriver rasens opphav forteller at kattene hadde en unik posisjon ved de Buddhistiske templene.
– Vi er nok litt bortskjemte, og kanskje litt «high maintenance». For eksempel krever vi våtfor hver dag. Tørrfor blir vi fort lei av, sier Nando.
Peri-Peri blunker tilbake, som er kattens måte å si at de er enig.
– Men akkurat det at vi er rasekatter er ikke så viktig. Alle katter er like mye verd, fastslår Peri-Peri noe snusfornuftig og med en politisk korrekt undertone.
Til tross for søskenforholdet har de to kattene svært forskjellig personlighet. Nando er alltid på farten og ute etter action. Hun er ekstrovert og trives med litt kaos i hverdangen. Hun har også en tendens til å havne i trøbbel.
Peri-Peri er mer stille og innadvendt. Hun liker ro, kos og late dager på et varmt og lunt sted. Hun er også svært glad i musikk.

elegant skyter rygg.

Peri- Peri ser mer bekymret ut…

– Det er gøy å leke – ja, der er jeg enig – men det er også mange farlige ting med jula. Mye av julepynten er det lett å svelge både for oss og små barn. Vi må også huske på at flere av julens populære juleplanter som hyacintene, mistelteinbær og juletreets vann er potensielle farer for oss katter. I tillegg ligger det ofte ute nøtter og andre matvarer som vi katter blir dårlige av.

– Det er sant, i fjor ble jeg ræva dårlig da eieren min glemte et fenalår på bordet og jeg kjørte tidenes spekemåltid på natta. Tørst ble jeg også. Tror ikke vi katter har godt av så mye saltmat, istemmer Nando.

DNB Forsikring opplyser at hvert år får veterinærer inn uheldige katter som har fått i seg mat de ikke tåler eller har lekt med innpakningspapirer og gavebånd som har satt seg fast i magen. Ofte blir dette kompliserte og dyre operasjoner der man må ty til kirurgiske inngrep i magesekken. Katteeiere må også være forsiktig med at katten ikke spiser for mye av julematen. Spesielt ikke mat med ben, da dette kan sette seg fast i magen.

Nando og Peri-Peri har blitt mer obs på dette når de har blitt eldre, men innrømmer at det er vanskelig for katter å styre seg når fristelsen blir for stor. De oppfordrer derfor katteeiere umiddelbart å ta kontakt med veterinær hvis katten viser symptomer på at noe har satt seg fast i halsen eller om det er snakk om forgiftning. Tegn på dette kan være at katten sikler eller kaster opp, eller hoster og harker.

Elsker varme men redd for flammer
Jula er en tid da vi fyrer mye og bruker levnede lys. De to kattene elsker å ligge foran peisen i varmen, men de har også gjort seg opp en mening om den store brannfaren i jula. – Er du klar over at Desember er årets klart verste brannmåned. I jule- og nyttårsuka brenner faktisk hele 50 prosent flere boliger enn ellers i året, forteller Peri-Peri uoppfordret.

– Levende lys sprer ofte ro, men det kan også være en fare både for katter og mennesker. En viftende hale eller nysgjerrig snute kan resultere i både svidde værhår og brannskader på katten. Et veltet lys kan forårsake brann, forteller Peri-Peri.

Nando kvesser klørne bestemt i sofaputen og tenker seg nøye om. – Katteeiere bør være ekstra oppmerksom når de tenner på levende lys. Vi har kanskje ni liv, men det har ikke katteieren vår. Ha alltid levende lys under oppsyn!

Mer om brannfarer i jula

Gaveønsker: Leker og godbiter
Begge kattene har allerede ønskelisten klar, og det er ikke bare tull og tøys som har funnet sin plass på listen.

– Jeg ønsker meg husdyrforsikring fordi veterinærutgifter kan fort bli en betydelig utgift ved sykdom eller skade. En husdyrforsikring hjelper eieren vår med å dekke kostnader som oppstår dersom vi blir rammet av en skade eller sykdom, sier Peri-Peri.

– Du skal alltid være så snusfornuftig. Det er jo tross alt jul, og da er det lov å ønske seg noe gøy også, kontrer Nando, som riktignok har plassert husdyrforsikring nede på 5. plass.

Godbiter, leker og møbler tilpasset katter er populære gaveideer, ifølge de to hvite pelsdottene.

– Men du trenger slett ikke bruke masse penger på gaver. Ofte kan du lage like gode katteleker selv, sier Peri-Peri, og det er nesten som om man lurer på om hun en gang har ambisjoner om å bli DNBs forbrukerøkonom.

– Eller hva med å gi en time pelskos i gave. Det er alltid en vinner! Vi elsker kos, legger Nando til.

Hvorfor feirer katter jul?
– Men vet dere katter hvorfor vi mennesker feier jul og tror dere på julenissen?

– Vi er ikke så opptatt hvorfor, men heller av hva vi kan tjene på det. Hvis vi skal være ærlig så er vi katter veldig opportunistiske av natur, og hvis det er i vår interesse, og ikke minst hvis vi kan få noe ut av det, så er vi åpen for å feire eller å tro på nesten hva som helst. Halloween og spøkelser, jul og julenissen, påsken med påskeharen eller grønne menn – you name it! Hvis det er snakk om god mat i omløp eller noe vi kan leke med, så er vi med uansett, mjauer Nando.

Peri-Peri er litt mindre kynisk, og ser betenkt i sin søsters retning.

– Jeg synes julen er en fin høytid, og er nok litt mer opptatt av tradisjoner enn Nando. I fjor kom julenissen på besøk, og jeg fikk en veldig fin gave. Det var veldig hyggelig, selv om jeg var litt redd for julenissen. I år ønsker jeg meg en praktisk gave. Også ønsker jeg meg selvfølgelig fred på jorden, avslutter den sympatiske katten.

Kattenes gaveønsker

Peri-Peris topp 5 gaveønsker
1. DNBs husdyrforsikring: – Selv om vi har ni liv, er det lurt å ha

Peri-Peris topp 5 gaveønsker 1. DNBs husdyrforsikring: - Selv om vi har ni liv, er det lurt å ha forsikring. Da vet vi at vi får den beste behandlingen vi kan få hvis vi skulle være uheldig eller bli syk. DNBs forsikring ble kåret til best i test av Norsk familieøkonomi. 2. Kattegress: - Både fordi det gir oss viktige næringstoffer og fordi er bra for fordøyelsen. 3. Katteball i skumgummi: De er fin å bære, drible med og jage rundt med. Bra for kondisen. 4. Kjøttpinner: - Jeg bare elsker disse! YUMMY! 5. Fred på jorden! Nandos topp 5 gaveønsker 1. Kattemynte – slik at vi kan slå ut pelsen litt i helgen! 2. Batteridrevet katteleke: - ACTION BABY! ACTION! 3. Lekemus: - Alle liker å leke med mus! 4. Klatrestativ: - Vi elsker å kvesse klør og klatre i høyden. 5. DNBs husdyrforsikring: - Jeg får vel være litt fornuftig jeg også…
Klatrestativet Peri-Peri og Nando fikk i fjor har blitt godt brukt. Nå ønsker de seg nytt som både er høyere og bedre.

forsikring. Da vet vi at vi får den beste behandlingen vi kan få hvis vi skulle være uheldig eller bli syk. DNBs forsikring ble kåret til best i test av Norsk familieøkonomi.

2. Kattegress: – Både fordi det gir oss viktige næringstoffer og fordi er bra for fordøyelsen.

3. Katteball i skumgummi: De er fin å bære, drible med og jage rundt med. Bra for kondisen.

4. Kjøttpinner: – Jeg bare elsker disse! YUMMY!

5. Fred på jorden!

Nandos topp 5 gaveønsker

1. Kattemynte – slik at vi kan slå ut pelsen litt i helgen!

2. Batteridrevet katteleke: – ACTION BABY! ACTION!

3. Lekemus: – Alle liker å leke med mus!

4. Klatrestativ: – Vi elsker å kvesse klør og klatre i høyden.

5. DNBs husdyrforsikring: – Jeg får vel være litt fornuftig jeg også…

 

 

 

 

 

Les også