Tre av ti går i denne julefella, er du en av dem?

Publisert av: Pernille S. Borchgrevink - 16. desember 2016

I år, som tidligere, kommer flere av oss til å ende opp med å kjøpe julegaver i siste liten. Slik unngår du en svett gaveinnspurt som tømmer lommeboken. 

Siden 2012 har vi nordmenn blitt flinkere til å unngå panikkhandling av julegaver, men nå ser vi et tilbakeslag i den positive trenden.

I år svarer i overkant av tre av ti at de har panikkhandlet julegaver, viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

-Venter du til siste liten med julegavene kan det fort bli dyrt og ikke minst stressende, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Sprenger budsjettet

Det er flere menn enn kvinner som sier at de panikkhandler julegaver, 35 prosent menn gjør det, mot 29 prosent kvinner.

-I fjor var det like mange menn og kvinner som svarte at de panikkhandler. I år er derimot mannen tilbake på topp. Panikkhandling fører gjerne til at man bruker mer enn planlagt. Hele fire av ti sier at de ofte ender opp med å kjøpe dyrere julegaver enn de hadde planlagt, sier Sandmæl.

Tomme hyller

Det er ikke bare lommeboken det kan gå hardt utover når man skal handle gave i siste liten, påpeker Sandmæl.

– Mange går nok til butikkene med en plan og handleliste, men så innser de at mye er utsolgt. Hjemme  sitter forventningsfulle familiemedlemmer og det nærmer seg stengetid, da stiger panikken, sier hun.

For å unngå at julefeiringen igjen blir preget av svett panikkhandling med minus på konto anbefaler Sandmæl at du begynner NÅ.

Slik blir du ferdig med gavehandelen i en fei: 

  • Skriv gaveliste over hvem du skal kjøpe til og hva du skal kjøpe.
  • Sammenlign priser på nettet.
  • Lag et shoppekart med hvilke butikker du skal innom.
  • Gi en opplevelse som en tur i fjellet eller en etterlengtet ferietur.
  • Arranger juleverksted og lag hjemmelagde gaver. Du kan for eksempel bake kjeks, putte dem i Norgesglass og knyte en sløyfe rundt.

Tags: Jul Julegaver Julehandel panikkhandling Privatøkonomi