Dette bør du vite før skattemeldingen kommer

Publisert av: Pernille S. Borchgrevink - 31. mars 2017

Skattemeldingen er rett rundt hjørnet, og mange er nok spent på om de har penger til gode eller skylder restskatt.  Slik blir du klar for skattemeldingen. 

Tiden er inne for å finne frem lønns- og trekkoppgave og grave litt i fradragsveilederen. 4. april blir skattemeldingen tilgjengelig for alle lønnsmottakere og pensjonister i Altinn.

Kan være mye å spare på fradragspostene.

– Det er viktig å huske på at selv om skattemeldingen kommer ferdig utfylt, må du selv sjekke at alt stemmer, og at du får alle fradragene du har krav på, sier finansrådgiver i DNB Hanna Folkvord.

Still forberedt

Når skattemeldingen kommer er det viktig å sjekke at alt stemmer når det gjelder inntekt, gjeld og formue i 2016. Det kan være lurt å finne frem relevant dokumentasjon allerede nå, råder Folkvord.

– For å kontrollere at opplysningene er korrekte og fullstendige trenger du lønns- og trekkoppgaven fra arbeidsgiver, årsoppgaver fra banker og annen relevant dokumentasjon. Alt dette har du fått tilsendt, enten per post, i nettbanken din eller du finner det på Altinn, sier hun.

 

DU MÅ SELV FØLGE OPP: Det er opp til deg å sjekke at alt stemmer i skattemeldingen og at du får fradragene du har krav på, sier finansrådgiver i DNB, Hanna Folkvord. 

 

Kjøpt bolig eller skilt deg?

Det er ikke slik at Skatteetaten har full oversikt over hva som endret seg i livet ditt gjennom 2016. Endringer som gjelder økonomi eller livssituasjon kan ha mye å si for skatten din.

Hva skjedde i livet ditt gjennom 2016?

– Tenk gjennom hva som endret seg gjennom fjoråret når det gjelder din økonomi og livssituasjon.  Har du for eksempel tjent penger på utleie, kjøpt eller solgt bolig, gått av med pensjon eller fått barn? Slike endringer kan påvirke skatten din og hvilke fradrag du har krav på, sier Folkvord.

Ikke glem fradragene

Like viktig som at lønn, gjeld og formue må være korrekt, bør du bruke like mye tid på å få med deg fradragene, råder Folkvord.

Mange går glipp av en rekke fradrag

– Flere er ikke klar over at de kan ha krav på fradrag på for eksempel utgifter knyttet til utleie av bolig, reisekostnader hvis du pendler til jobb eller gaver du har gitt til frivillige organisasjoner. Har du barn er det blant annet en rekke foreldrefradrag du kan gå glipp av hvis du ikke sjekker, sier hun.

For å finne ut av hvilke fradrag du har krav på kan du sjekke ut Skatteetatens fradragsveileder.

Venter til siste liten

Skal du gjøre endringer eller legge til mangler i skattemeldingen må du gjøre dette innen 30. april. Med påsken rett rundt hjørnet kan skattemeldingen fort gå i glemmeboka, påpeker Folkvord.

Ops, når skulle den leveres igjen …

– Mange venter med å levere selvangivelsen til siste liten, men da kan det fort bli hektisk hvis noe ikke stemmer eller du er usikker på hvilke fradrag som gjelder deg. Sett heller av tid neste uke til å sjekke at alt stemmer og gå gjennom fradragsveilederen, sier hun.

 

Tags: Bolig Fradrag Selvangivelse Skatt Skattefradrag skattemelding