Fem steg til full sparegris i 2017

Publisert av: Pernille S. Borchgrevink - 9. januar 2017

Mange ønsker å spare mer i 2017. Her er forbrukerøkonomens fem steg til hvordan du lykkes.

Nytt år byr på nye muligheter, også når det gjelder økonomien din. Det som topper listen over nordmenns økonomiske nyttårsforsetter for det nye året er å kunne spare mer, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

Våre topp fem sparemål er bolig, reise, økonomisk buffer, bil og oppussing.

-Bruk tiden nå til å få oversikt og ta kontroll over økonomien din. Ved å gjøre små endringer og sette opp et budsjett kan du enkelt spare flere tusen kroner i måneden, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Her er Sandmæls fem steg til hvordan realisere sparemålene dine: 

1. Gå gjennom gamle synder

-For å kunne spare mer i det nye året er du nødt til å kartlegge hva du brukte pengene dine på i fjor. Dette gjør du ved å logge inn på nettbanken og sjekke hva du har brukt penger på de siste månedene.

-På «min økonomi» i nettbanken kan du få sortert forbruket ditt i ulike poster som mat, shopping, strøm, bolig osv. På den måten får du full oversikt over hva pengene dine faktisk går til, og hvor det er mulig å kutte.

2. Finn pengene

– Nå som du vet hva lønnen din går til, er tiden inne for å bestemme hva du faktisk ønsker å bruke pengene dine på. Er kjøpekaffen verdt de ekstra tusenlappene i året? Trenger du alle TV-kanalene? -hva med abonnementene dine, bruker du alle? Stokk om på økonomien din og sorter den slik du ønsker. På den  måten får du frigjort penger til sparing.

-Ved å kvitte deg med typiske lommetyver kan du faktisk spare flere titalls tusen kroner på ett år.

3. Sett opp budsjett

-Etter å ha stokket om på økonomien din og frigjort pengene du trenger er tiden inne for å sette opp et budsjett. Kontroll er nøkkelen til å kunne spare, og det får du gjennom oversikt. I budsjettet skriver du opp inntekten din og utgiftene du sitter igjen med fra steg to.

-Husk å sette opp en egen post i budsjettet til sparing. Her kan du fylle inn pengene du har frigjort fra forbrukssiden.

4. Skap nye vaner

-Det finnes en rekke tiltak du kan gjøre for å gi en boost til sparingen. For eksempel kan du bestemme deg for å kjøpe brukt i stede for nytt, eller for å ta en ryddesjau og selge ting du ikke bruker. Det finnes mange apper, grupper på Facebook og sider på nettet der du enkelt kan kjøpe og selge brukt.

-Sparepotensialet er desidert størst på mat. De fleste av oss handler ofte, gjerne uten mål og mening. Det kan være mye å spare på å lage en matplan og handleliste. Bestem hva dere skal spise den kommende uken, skriv handleliste og storhandle en gang i uken. Det kan også være mye å spare ved å velge rimeligere produkter.

5. La det gå sport i å spare

-Et konkret sparemål gjør det mer motiverende å bruke mindre penger. Skriv ned sparemålene dine for 2017 og heng det på kjøleskapet, eller på en tavle. På den måten blir du hele tiden minnet på hvorfor du ikke skal sløse bort pengene dine.

– Opprett gjerne en egen konto i nettbanken som du navngir sparemålet ditt. For å la det gå sport i sparingen bør du opprette en månedlig spareavtale der det trekkes et fast beløp, for eksempel når lønningen kommer inn på konto.

En veldig enkel måte å komme i gang med sparingen på er å bruke Morsom sparing. Da sparer du hver gang du trekker kortet ditt. På den måten kan du raskt og enkelt opparbeide deg en fin sum uten at du merker det.

Tags: 2017 BSU budsjett buffer Luksusfellen økonomi Penger Privatøkonomi sandmæl Silje Sandmæl sparekonto sparemål spareplan Spareråd Sparing superspar