Akkurat nå står 20 millioner mennesker i fare for å dø av sult i Øst-Afrika og Jemen. Heldigvis er det ikke for sent å bidra – og din hjelp kan sørge for at hundretusenvis kan få tilgang til mat, rent vann og elementær helsehjelp.

Den prekære humanitære situasjonen kommer som et resultat av ekstremtørke og væpnede konflikter i regionen.

– Disse menneskene trenger det aller mest nødvendige som mat, rent vann og elementær helsehjelp, sier Øistein Mjærum, Kommunikasjons- og markedsdirektør i Norges Røde Kors, og legger til at mange dør av sykdommer som enkelt kunne blitt kurert:

– Millioner av mennesker bor i områder der det ikke finnes sykehus eller helsesentre, fordi disse har blitt bombet eller brent. Røde Kors jobber for å etablere enkle helsesentre i Jemen og Somalia, slik at dette kan unngås.

Vil du bidra? Åpne Vipps, velg «Kjøp noe» og Vipps ditt bidrag til «Still sulten».

-Kan utvikle seg til den verste sultkatastrofen siden andre verdenskrig

DNB ønsker å hjelpe Røde Kors med å lage litt lyd. For til tross for at sultkatastrofen i Øst-Afrika og Jemen er en enorm humanitær katastrofe, har den fått lite oppmerksomhet. Dette, mener Mjærum, er fordi andre ting som tar verdens oppmerksomhet.

– Hvis vi ikke klarer å stoppe denne katastrofen kan det fort bli en av de største humanitære katastrofene siden andre verdenskrig. På tross av dette, er det helt andre ting som nå tar verdens oppmerksomhet, som for eksempel krigen i Syria og Irak og Donald Trump på Twitter, sier Mjærum.

Øistein Mjærum, avdelingsdirektør for kommunikasjon og marked i Røde Kors. (Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors)

Han legger også til at området er fryktelig vanskelig å bevege seg i, slik at det er svært krevende for journalister å dekke katastrofen:

–  Dette gjør at sultkatastrofen ikke får den oppmerksomheten som trengs, og at det derfor er vanskelig å få samlet inn nok midler til tilstrekkelig hjelp. 

Tok utfordring fra ansatt 

DNB har siden 2010 vært Røde Kors sin hovedsponsor, og har støttet en rekke oppstartsaktiviteter for barn og unge. Forrige uke kom det en utfordring fra en ansatt om å starte en ny vippsinnsamling til sultkatastrofen i Øst-Afrika.

–  Gjennom avtalen med Røde Kors gir vi millionbeløp hvert år til deres viktige arbeid, og vi har nå gitt 100.000 kroner ekstra for å få i gang en viktig kronerulling,.

Konserndirektør Thomas Midteide forteller at utfordringen var en viktig påminnelse:

–  Vi brukte Vipps som et effektivt verktøy i innsamling til mennesker på flukt fra Syria i fjor. Sist uke ble vi oppfordret av en av våre ansatte til å sette i gang en ny kronerulling, og det var en god påminnelse på at vi sitter på et kraftig verktøy som også kan brukes nå.

Midteide påpeker at DNB ønsker å bruke din stemme i samfunnet for å få en viktig sak frem i nyhetsbildet:

–  Sultkatastrofen gjør stort inntrykk, og vi vil gjerne hjelpe vår gode samarbeidspartner Røde Kors med å hjelpe. Den nye mediehverdagen gjør det vanskeligere for hjelpeorganisasjonene å nå gjennom støyen, og vi bruker gjerne noe av vår store distribusjonskraft som en del av vårt samfunnsansvar.

 

 

Les også