Ved å regne ut hvor mye du får i feriepenger allerede nå kan du sikre at sommerferien blir slik du drømmer om. 

Januar er en populær måned for å planlegge sommerferien. Da kan det være lurt å vite hvor mye du har å rutte med, og hvor mye du eventuelt må spare.

Finn ut av hvor mye du trenger.

– Ikke bare hjelper det på syken å drømme seg bort med litt ferieplanlegging i vinterkulden, det kan også være lurt for lommeboka. I januar er det mange som bestiller sommerferie, og her er det stor kamp mellom aktørene om å tilby best pris, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

APPEN SOM HJELPER DEG: I appen «Spare» kan du enkelt regne ut hvor mye du trenger for å realisere ferien du drømmer om og velge sparemetoden som passer deg. Last ned spare her, og kom i gang. Foto: Stig Fiksdal.

Utregning av feriepenger

Feriepenger kommer sammen med lønnen din, normalt i mai eller juni.

– Du har ikke rett på lønn når du tar ferie, i stedet har vi en ordning i Norge hvor du har rett på feriepenger som kompenserer for lønns bortfallet. Hvor mye du får regnes ut i fra hvor mye du tjente i 2017,  hvor lang ferie du har rett på og alderen din, forteller Sandmæl.

Mange lurer på om det er skatt på feriepenger.

– Det er skatt på feriepenger som vanlig lønn, men det er vanlig praksis å fordele skatten på de øvrige månedene, slik at feriepengene utbetales uten skattetrekk, legger hun til.

Slik regner du ut hvor mye du får:

  • Finn frem lønns- og trekkoppgaven som du fikk ved årsskiftet. Her finner du hvor mye du har i feriepengegrunnlag.
  • Har du rett på fire ferieuker får du 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget ditt. Har du rett på fem ferieuker får du 12 prosent.
  • Er du over 60 år? Da får du 12,5 prosent av feriepengegrunnlaget ditt for fire ferieuker og 14,3 prosent for fem ferieuker.

53.077 kroner i feriepenger

Måten å beregne feriepenger på er å ta utgangspunkt i at en uke består av seks virkedager. Ferieloven teller nemlig med lørdag som virkedag. Dette gir gjennomsnittlig 26 virkedager per måned. Har du fem ukers ferie har du rett på 30 virkedagers ferie (5 uker* 6 virkedager = 30). Du må derfor trekkes fire virkedagers ordinær lønn ved utbetaling av feriepenger.

Har du fem ukers ferie blir feriepenger beregnet slik:

Brutto månedslønn 2018 + (Feriepengegrunnlag 2017 x 0,12) – (Brutto månedslønn 2018 / 26 virkedager) x 30 virkedager. 

Eksempel:

Har du fem uker ferie, og feriepengegrunnlaget ditt for 2017 er 500.000 kroner, og brutto månedslønn er 45.000 kroner, vil du få 53.077 kroner i feriepenger. 

Er det nok?

Feriepenger er en form for tvangssparing, påpeker Sandmæl.

– Hadde det ikke vært for feriepengene hadde nok mange av oss måttet vinke farvel til den sommerferien vi så for oss.

Det er ikke sikkert at feriepengene er nok til å realisere den sommeren du drømmer om. Da er det viktig å ta grep nå og spare det du mangler, påpeker Sandmæl.

– Jo bedre tid du har jo enklere er det å spare uten å måtte gjøre store endringer i vanene dine. Finn ut hvor mye du trenger for å kunne realisere feriedrømmen og del opp beløpet i månedene som gjenstår. Her kan det være lurt å tegne en månedlig spareavtale.

Finn ditt sparepotensiale!

Les også