Skattesmell? Dette ligger bak

Publisert av: Pernille S. Borchgrevink - 4. april 2017

For mange er restskatten et mysterium i seg selv. Finansrådgiver Hanna Folkvord forteller deg hva som kan ligge bak. 

2 av 10 fikk restskatt

– Et viktig fradrag for svært mange nordmenn er gjeldsrentene som du betaler for boliglånet. Informasjon om hvor mye renter du betaler henter Skatteetaten fra skattekortet. Har du fått lavere boliglånsrente i løpet av 2016, men glemt å justere skattetrekket ditt, kan det være at du har fått baksmell på skatten. Det samme gjelder hvis du har betalt ned en stor del av lånet ditt og derfor betaler mindre renter.

Slik blir du klar for skattemeldingen

GJØR DETTE: – Når sjokket har lagt seg er det viktig at du skaffer deg oversikt over økonomien din, sier DNBs finansrådgiver, Hanna Folkvord.

Gjør dette etter at sjokket har lagt seg

Finansrådgiveren forteller at gifte eller samboere som har felles gjeld må sjekke at rentefordelingen på boliglånet stemmer. For selv om begge betaler ned på lånet, kan det være at rentefradraget kun kommer en av dere til gode. Da kan dere ende opp med at en får restskatt og den andre får igjen på skatten.

– Hvis livssituasjonen din har endret seg i løpet av fjoråret og du ikke har meldt i fra om dette, kan du få restskatt. Et eksempel er hvis barna dine har sluttet i barnehage eller skolefritidsordning. Når du ikke har disse utgiftene lenger, faller også fradraget bort.

For mange kommer baksmellen som en stor overraskelse, sier Folkvord.

– Når sjokket har lagt seg er det viktig at du skaffer deg oversikt over økonomien din og lager en plan for hvordan du skal betale tilbake.

Betal i tide

– Ikke utsett betalingen av restskatten. Da må du betale renter i tillegg til summen du skylder. Hvis du har fått restskatt over 1000 kroner, deles beløpet opp i to terminer. Får du skatteoppgjøret ditt 22. juni, er fristen for 1. termin 20. august, og 2. termin 24. september.

Unngå fella neste år

For å unngå baksmell til neste år bør du gå gjennom skattekortet ditt for 2017 og sjekke at alt stemmer. Husk å registrere eventuelle endringer gjennom året. Kanskje har du byttet arbeidsplass, giftet deg, fått barn eller kjøpt ny bolig, slike endringer påvirker økonomien vår. Du kan regne ut skatten din på skatteetaten sine nettsider.

– Skattemeldingen er bare forhåndsutfylt og ikke ferdig utfylt. Du må selv passe på at alle fradragene du har krav på er med. Sjekk skatteetatens fradragsveileder og finn de postene som gjelder for deg. Her kan du faktisk begrense baksmellen litt, avslutter Folkvord.

Huskeliste for å unngå baksmell på skatten:

* Oppdater skattekortet: Gå inn og sjekk at likningsverdi på boligen din stemmer og at gjeldsrentene på boliglånet ditt er oppdatert.

*Fordeling av boliglånet: Hvis du er samboer eller gift og har felles gjeld, må du være obs på fordelingen av rentene mellom dere. Hvis gjelden kun blir rapportert på den ene, selv om deler begge betaler ned på lånet, kan en ende opp med restskatt og den andre få skatt til gode.

*Prosent- eller tabelltrekk: Sjekk at alle du mottar lønn fra trekker riktig skatt av lønnen din. Hovedarbeidsgiver og biarbeidsgivere skal trekke ulik skatt.

* Endret livssituasjon: Hvis det skjer endringer i livet ditt må du huske å endre skattekortet ditt så raskt som mulig. Skilsmisse, giftermål, nye barn, endret reisevei til og fra jobb er alle faktorer som påvirker skattemeldingen.

*Gått av med pensjon: Som arbeidstaker har du krav på en rekke fradrag som faller bort når du går av med pensjon. Dette kan for eksempel være fradrag for fagforeningskontingent og pensjonsinnskudd fra arbeidsgiver.

*Gevinst på aksjesalg: Hvis du har solgt aksjefond eller aksjer med gevinst, må du skatte av gevinsten. Dette kalles kapitalskatt og er 24 % per 2017. Dersom du har solgt aksjer med tap, kan du tilsvarende trekke fra 24 % av tapet.

 

Tags: baksmell Bolig Skatt skattemelding