Tips til en rimelig julekalender. – Det er lov å tenke litt alternativt, og gi tid og kjærlighet fremfor ting, sier forbrukerøkonom. 

I år skal vi bruke 1,2 milliarder kroner på julekalendere, og i snitt skal vi bruke 303 kroner hver, viser undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB

–  24 små pakker kan fort bli dyrt, og ikke minst setter det kreativiteten på prøve. Poenget med en julekalender er å telle ned til pakkene som kommer julaften, i stedet opplever barna en overflod av gaver, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Usikker på hva du skal gi poden? Sandmæl anbefaler boligsparing.

Les mer om boligsparing til barn her. 

Tenk alternativt

Sandmæl oppfordrer foreldre til å tenke litt alternativt rundt julekalenderen.

– Fyller man for eksempel barnas julekalender med aktiviteter i stedet for en gave hver dag, får barn og voksne mer tid sammen i en travel førjulstid. Tid er gjerne en mangelvare, sier Sandmæl.

– Er du ute etter en miljøvennlig og hyggelig julekalender anbefaler jeg deg å sjekke ut Loop sin kalender. Her handler hver luke om å gi bort tid og kjærlighet, legger hun til.

 

Siljes 10 tips til årets julekalender:

Aktivitetskalenderen

Legg inn aktiviteter i kalenderen. Hvis det er vanskelig å finne på 24 aktiviteter kan man legge inn en ting annenhver dag. En aktivitet kan være en tur på biblioteket, tur i skogen, kino, skitur, aketur, baking osv. Ting man kanskje egentlig allerede har planlagt for desember.

Fantasikalenderen

Hva liker barnet ditt å leke med, er det dinosaurer, bondegård, biler, fisker…? Ta en pappeske og hvis det er bondegård barnet liker å leke med kan smågavene være blå og grønn vatt for å lage himmel og gress, klistermerker, fargestifter, dyr, høy, kongler, traktor osv. Her er det bare opp til fantasien.

Bildekalenderen

Print ut 24 bilder og lim ett bilde inn i et album hver dag. Ta bilder fra en ferie, bursdag, tur osv og skriv om opplevelsen ved siden av bilde.

Bokstavkalender

Pakk inn en bokstav hver dag. Bokstavene blir til et ord i løpet av uken. Det kan være en gave de får i helgen, eller en opplevelse.

Juleverkstedskalenderen

Formålet med denne kalenderen er å lage ting for å gi bort i julepresang til andre. Kjøp inn små ting som ark, klistermerker, glitter og fargeblyanter til å lage julekort, maling, pensler og lerret for å lage et maleri, glassmaling til å male på syltetøyglass som man kan lage lykter av eller ha småkaker i eller male på lyspærer som man kan henge i vinduet, perler og snor for å lage smykker, vannfast maling til å male på putetrekk, perler til å lime på fyrstikkesker og rammer, hjemmelaget julepynt osv osv.

Omtankekalenderen

Skriv positive ord på et papir hver dag.

Omvendtkalenderen

Finn frem leker eller klær du ikke bruker lenger og pakk inn. Gavene kan du gi til Frelsesarmeen, Fattighuset, flyktninger eller til noen du kjenner som trenger gaven.

Puslespill kalenderen

På nettet kan man bestille puslespill med egne motiv. Pakk inn brikkene slik at dere pusler litt hver dag. For å gjøre det ekstra spennende kan dere ha en konkurranse om å gjette hvem eller hva som er motivet.

Rebuskalenderen

Gjem en liten gave eller penger (eks 5 kr). Du kan bruke varmt eller kaldt eller lage en rebus som skal løses. Hvis du gir penger, kan de brukes til å kjøpe noe litt større til slutt og barnet kan velge helt selv.

Sjokoladekalenderen

Tror denne aldri helt går av moten.

 

Les også