Slik overlever du på studentbudsjett

Publisert av: Pernille S. Borchgrevink - 10. januar 2018

Her er forbrukerøkonom Silje Sandmæl sine tips til hvordan du skal få økonomien til å gå rundt i studietiden.

Januar betydde semesterstart og pengene fra Lånekassen har rullet inn på konto. Den første utbetalingen fra Lånekassen fikk du 15.januar og dette er også den største.

Denne er på 21.268 kroner for 2018.

Disse pengene bør du bruke på utgifter forbundet med studiestart

Det er fort gjort å føle seg litt smårik med over 20.000 kroner stående på konto. Derfor er det viktig å motstå fristelsen til å bruke pengene på annet enn det de er ment for, mener forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

– Disse pengene bør du bruke på utgifter forbundet med studiestart; som semesteravgift, bøker og skolemateriell, sier hun.

Planlegging er nøkkelen

Skulle du sitte igjen med penger etter at alt skolemateriell og andre utgifter er betalt, bør dette fordeles utover resten av semesteret.

– Eller spares til juni og juli når du ikke får studiestøtte fra Lånekassen, råder Sandmæl.

Kartlegg de faste utgiftene dine til bo, transport, mobiltelefon

Ifølge Sandmæl bør alle studenter sette opp et budsjett nå før studiestart.

– Dette vil gi deg bedre oversikt og kontroll over økonomien din. Kartlegg de faste utgiftene dine til bo, transport, mobiltelefon og sett maksbeløp for hvor mye du skal bruke på mat, klær og fritid, forteller hun.

DISIPLINERT: Å studere krever disiplin, og det samme gjelder for økonomien din. – Skal du leve på et trangt budsjett må du lære deg å prioritere, motstå fristelser og kutte der du kan, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.  FOTO: NTB Scanpix.

Mye å spare på mat

Mat og småkjøp er gjerne den posten der vi har minst oversikt over pengebruken. Ved å lage en matplan og alltid ha med handleliste kan du kutte mye på forbruket, ifølge Sandmæl.

Unngå å handle uten mål og mening.

– Bestem deg for hva du skal spise i den kommende uken og planlegg slik at du kan bruke restene i morgendagens middag eller til lunsj. Bor du i kollektiv kan det være lurt å planlegge felles middager for å spare penger, råder hun.

Spe på inntekten

Det er vanskelig å overleve på pengene fra Lånekassen alene. Det viktigste man gjør som student er selvsagt å studere, men det kan være lurt å jobbe litt ved siden av, mener Sandmæl.

– På den måten får du litt mer å rutte med, samtidig som du sanker inn viktig arbeidserfaring til den dagen du skal ut i fulltidsjobb, sier hun.

– Hvis du føler at en deltidsjobb vil spise opp for mye av tiden din, kan du jobbe i feriene. Husk at du også skal leve i sommerferien når du ikke får utbetaling av Lånekassen, legger hun til.

Sandmæls 10 tips til en romsligere studentøkonomi:

  1. Lag budsjett for å ha kontroll. Bestem deg for mye du skal bruke på mat, klær etc. og følg med på budsjettet ditt i nettbanken.
  2. Betal alltid regningene dine ved forfall for å unngå purregebyr, benytt deg av e-faktura eller avtalegiro.
  3. Begrens strøm og mobilforbruket ditt. Sjekk om du kan spare penger på å bytte leverandør.
  4. Vær prisbevisst, se på prislappen før du handler. Smør matpakke i stedet for å kjøpe lunsj, fyll opp vannflasken i stedet for å kjøpe drikke.
  5. Vent på salg, kjøp inn jul og bursdagsgaver når det er gode tilbud i butikkene.
  6. Vær tålmodig, lag en ønskeliste med ting du vil ha og ønsk deg det til jul og bursdag.
  7. Planlegg matinnkjøpene, gjør storinnkjøp en eller to ganger i uken
  8. Bruk nettet og kjøp brukt
  9. Sjekk ut studentrabattene
  10. Kjøp pensumbøker brukt eller lån på skolebiblioteket

Tags: budsjett forbrukerøkonom Privatøkonomi Silje Sandmæl Student studentbudsjett studietid