DNB anbefaler å bruke kort fremfor kontanter i utlandet. Men det er lurt å ta med litt lokal valuta som back-up, selv til land som Danmark, Tyskland, Frankrike og Italia. Og på OSL Gardermoen tilbyr DNB hele 45 valutasorter.

I utlandet er det mest fordelaktig å betale med kredittkort, mener banksjef i DNBs bankkontor på Gardermoen, Gerda Tunhøvd (bildet)

– Fordelene er rentefri betalingsutsettelse, gebyrfrie varekjøp og at du får en oversiktlig faktura over ferieforbruket når du kommer hjem. Har du tatt vare på kvitteringene, kan du sjekke forbruket mot fakturaen. I tillegg slipper du at kontoen din blir tømt hvis du skulle være så uheldig å bli utsatt for svindel, sier hun.

Her kan du bruke DNBs valutakalkulator

Du skal ikke langt før du vil merke at kontanter vil hjelpe

– Men vær klar over at alle land ikke er like digitale som Norge. Selv om du i Norge og en del andre land kan klare deg nesten utelukkende med kort, kan det andre steder være helt nødvendig eller lønne seg å ha med litt lokal valuta i tillegg, gjør Gerda oppmerksom på.

DNB erfarer at stadig flere nordmenn har eksotiske reisemål, og muligheten for både kortbetaling kan noen steder være begrenset.

– Du trenger imidlertid ikke reise lenger enn til Nice for å oppleve at noen taxier ikke tar kort, men kun kontant betaling. Eller til Danmark. Der vil du oppleve at det lønner seg å ha med litt lokalvaluta fordi det er dyrt å bruke kort til småkjøp, sier hun.

I USA er cash fortsatt king

KONTANTER HJELPER: I noen land er det viktig å ha med litt cash. Foto: Kai Pfaffenbach / NTB Scanxpix

Hvor mye ekstra bør du ha i lommeboken?
– Slikt er selvfølgelig individuelt og avhengig av dagsforbruket og hvor du skal. Men jeg tror det er en god idé å ha såpass at du kan få fylt opp med drivstoff til bilen og til en overnatting for eksempel. Til de mest vanlige stedene tror jeg at mellom to og tre tusen kroner i lokal valuta kan være fornuftig å ha med seg.

Hvilke land er det viktigst å ha med kontanter til?
– I store deler av Asia er det fortsatt mest vanlig å betale med kontanter, blant annet i Japan, Thailand og Kina, hvor det også kan være utfordrende å få tatt ut lokal valuta i minibank. I USA er cash fortsatt king. Tipskulturen der bidrar til utstrakt bruk av kontanter. I Tyskland vil du også kunne oppleve at det er begrenset bruk av kort, og at mange bensinstasjoner, cafeer og mindre butikker aksepterer kun kontanter. I Kroatia og Hellas vil det være lurt å ha med litt kontanter til taxi, solseng, lunsjen eller drikken i strandbaren og til å handle på markeder.

DNB har to filialer på OSL, her er åpningstidene til filialene på avgang og ankomst:

UkedagAvgangAnkomst
Mandagkl. 05:30 - 19:30kl. 07:30 - 23:00
Tirsdagkl. 05:30 - 19:30kl. 07:30 - 23:00
Onsdagkl. 05:30 - 19:30kl. 07:30 - 23:00
Torsdagkl. 05:30 - 19:30kl. 07:30 - 23:00
Fredagkl. 05:30 - 19:30kl. 07:30 - 23:00
Lørdagkl. 05:30 - 15:00*kl. 09:00 - 23:00
Søndagkl. 05:30 - 19:30kl. 09:00 - 23:00
*F.o.m 10. juni t.o.m. 30.september holder bankkontoret på avgang åpent kl. 05.30–18.00 på lørdager.

NB: Husk å veksle inn lokal valuta til norske kroner når du kommer hjem fra ferie. Dette gjør du i DNBs filial i ankomsthallen (se åpningstider over).

Gerda har også noen gode råd når det gjelder kortbruk i utlandet:

  • Det er lurt å ha med seg minst to kort på ferie, gjerne et bankkort og et kredittkort, i tilfelle du mister eller blir frastjålet det ene. Viktig å oppbevare kortene på ulike steder.
  • Sjekk utløpsdatoen på kortene i god tid før du skal reise. Be om å få tilsendt nye kort dersom utløpsdatoen er nært forestående. Da unngår du ubehagelig overraskelse dersom kortene utløper i ferietiden.
  • Betal leiebil og hotell med kredittkortet. Både hoteller og leiebilselskaper foretar en reservasjon av bestillingen før selve betalingen finner sted. Det kan være praktisk å bruke kredittkortet slik at reservasjonsbeløpet ikke opptar dine egne disponible midler.
  • Velg lokal valuta hvis du får spørsmål om du vil betale i norske kroner eller i lokal valuta. Da får du best kurs.

Les også