Ti tips til deg som har flytta hjemmefra

Publisert av: Cecilie Skjennald - 18. september 2017

Starten på voksenlivet er for mange den dagen du pakker tingene dine og flytter hjemmefra. Det er lett å miste kontrollen på pengebruken når du plutselig skal håndtere matinnkjøp og regninger selv, og veien fra mestringsfølelse til minus på kontoen kan være kort.

Her kommer forbrukerøkonomen Silje Sandmæls råd til deg som nettopp har flyttet hjemmefra

Start med det som kan koste deg mest

Uansett om du leier en studentbolig, et rom i et kollektiv eller har kjøpt din egen leilighet, må du forsikre eiendelene dine. I tillegg må du forsikre deg selv hvis du skal ut å reise. Unge er den gruppen som oftest slurver med forsikringene og har derfor størst sannsynlighet for å havne i forsikringsfellen.

– Hør med foreldrene dine om du fortsatt er forsikret gjennom dem. Hvis ikke så må du tegne egne forsikringer. At flere unge dropper forsikringer skyldes nok at de tror det er dyrt eller komplisert, sier forbrukerøkonomen i DNB.

DNB har en egen startpakke som dekker de vanligste forsikringsbehovene unge har, og gir deg med det «det du trenger av forsikringer» til 149 kroner måneden.

– Skal du erstatte verdiene dine kommer det fort opp i flere hundre tusen kroner, selv om du bare bor på en hybel eller i et kollektiv. De færreste har regnet på hva det koster å erstatte møbler, garderoben med vanlige klær, pentøy, sportsutstyr, laptopen, iPaden, mobiltelefonen, stereoanlegget, sier hun.

Planlegging er nøkkelen

I følge Sandmæl bør alle sette opp budsjett. Her handler det om å begynne voksenlivet med gode vaner.

– Dette vil gi deg bedre oversikt og kontroll over økonomien din. Kartlegg de faste utgiftene dine til bo, transport, mobiltelefon og sett maksbeløp for hvor mye du skal bruke på mat, klær og fritid, forteller hun.

Når du har oversikt, blir det også enklere å betale alle regningene innen fristen, slik at du unngår purregebyr.

– For å kartlegge hva du faktisk bruker pengene dine på i dag, kan du sjekke ut «min økonomi» i nettbanken. Her sorteres alt forbruket ditt i poster. På den måten kan du enkelt kutte ned der du ønsker og stokke om på pengebruken, sier Sandmæl.

«Skikk og bank» er guiden for deg som nettopp har flytta hjemmefra.

Unngå å kjøpe middagen på kreditt

Mat og småkjøp er gjerne den posten der vi har minst oversikt over pengebruken. Ved å lage en matplan og alltid ha med handleliste, kan du kutte mye på forbruket, ifølge Sandmæl.

Unngå å handle uten mål og mening

– Bestem deg for hva du skal spise i den kommende uken og planlegg slik at du kan bruke restene i morgendagens middag eller til lunsj. Bor du i kollektiv kan det være lurt å planlegge felles middager for å spare penger, råder hun.

Sandmæls ti tips for deg som nettopp har flyttet hjemmefra:

  1. Lag budsjett for å ha kontroll. Bestem deg for mye du skal bruke på mat, klær osv og følg med på budsjettet ditt i nettbanken.
  2. Betal alltid regningene dine ved forfall for å unngå purregebyr, benytt deg av e-faktura eller avtalegiro.
  3. Begrens strøm og mobilforbruket ditt. Sjekk om du kan spare penger på å bytte leverandør.
  4. Vær prisbevisst, se på prislappen før du handler. Smør matpakke i stedet for å kjøpe lunsj, fyll opp vannflasken i stedet for å kjøpe drikke.
  5. Vent på salg, kjøp inn jul og bursdagsgaver når det er gode tilbud i butikkene.
  6. Vær tålmodig, lag en ønskeliste med ting du vil ha og ønsk deg det til jul og bursdag.
  7. Planlegg matinnkjøpene, gjør storinnkjøp en eller to ganger i uken
  8. Bruk nettet og kjøp brukt
  9. Sjekk ut studentrabattene hvis du er student
  10. Sjekk at du har relevante forsikringer på plass

Tags: betale Bolig budsjett dnb Flytte forbrukerøkonom Forsikring innboforsikring Kreditt Regninger Silje Sandmæl skikk og bank Ung voksenliv